Ai auzit de sindromul Smartphone? Boala telefonului

Sosirea pe piata a noilor tehnologii a provocat un mare impact mondial care continuă să ne revoluționeze stilul de viață. Noile tehnologii sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră de zi cu zi, au devenit un element indispensabil comunicării și altor aspecte ale existenței noastre.

Smartphone-ul este unul din cele mai folosite dispozitive electronice din lume. Se estimează că peste 4 milioane de oameni dețin cel puțin un smartphone. Chiar dacă ne permite accesul la zeci de aplicații, s-a demonstrat faptul că smartphone-ul, folosit în exces, are și o serie de efecte negative asupra sănătății.

Aceste consecințe negative sunt cunoscute sub numele de sindromul smartphone și adună o serie de tulburări fizice și fiziologice care alterează calitatea vieții. Numeroase sunt personele care nici măcar nu știu că suferă de acest sindrom. Care sunt problemele derivate din sindromul smartphone?

Tulburări de vedere

Una din primele părți afectate de acest sindrom sunt ochii deoarece lumina emisă de acest dispozitiv deteriorează vederea. Dacă o persoană petrece în jur de 72 de ore în fața unui smartphone își poate distruge în jur de 93% din celulele fotosenzitive de la nivelul retinei. Aceste consecințe negative sunt adesea ireversibile.

Dureri musculare

Folosirea unui telefon inteligent timp de mai multe ore poate provoca probleme musculare în zone precum gâtul sau spatele. Poziția adoptată în momentul în care folosim un smartphone este adesea nepotrivită. Specialiștii recomandă folosirea acestuia așezați pe un scaun, să folosim ambele mâini iar telefonul să fie așezat pe o masă. Dacă folosim doar un deget putem suferi în viitor de tendinită.

Dependență

Dependența de smartphone este extrem de gravă și necesită terapie. Anxietatea provocată de dependența de smarthone este similară dependenței de droguri. Unii resimt un gol emoțional în momentul în care nu au un telefon în mână. Conexiunea la Internet, accesul la rețelele sociale și aplicațiile sunt primele lucruri de care au nevoie dependenții.

În unele țări există centre de reabilitare bazate pe terapii de relaxare, special concepute pentru persoanele care nu pot trăi fără un smartphone.

Lasă un răspuns