Boli ale fierii pe care le poți trata și preveni prin alimentație

Bila sau fierea este un lichid galben-verzui produs de ficat, care are un rol foarte important in organismul uman si a carei dereglare poate avea consecinte neplacute. Fierea este importanta pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor din organism dupa ce acestea sunt metabolizate de ficat si este indispensabila in procesul de digestie. Practic, chiar si micile dereglari ale fierii produc mari dereglari in organism.

Semne si simptome:

Oamenii care sufera de afectiuni ale bilei pot manifesta urmatoarele semne si simptome:

  • Dureri in partea dreapta sub coaste;
  • Greata, varsaturi, gust amar in gura;
  • Intoleranta la alimente;
  • Diaree sau constipatie;
  • Dureri de cap cunoscute sub numele de migrene biliare.

Principalele afectiuni ale bilei:

  • Fierea marita – aceasta afectiune indica o cantitate de bila pe care colecistul nu a evacuat-o in mod periodic (acest proces are loc chiar si de mai multe ori pe zi) si astfel se mareste, fiind vizibil la ecografie.
  • Colecistul cu perete ingrosat – afectiune a fierii care este vizibila la ecografie si care este data de o colecistita acuta, cronica, un cancer de colecist (foarte rar apare).
  • Namolul biliar – reprezinta o afectiune care poate speria foarte rau pacientul care cu siguranta are o greutate mult peste cea normala. Noroiul la bila apare mai ales la pacientii obezi si este vizibila la ecografie, insa se poate trata doar respectand o dieta prescrisa de medic.
  • Colecist cutat, septat – aceste afectiuni nu dau probleme pacientilor.
  • Polipii din colecist – nu depasesc 1 cm si sunt asociati fu pietrele la fiere care nu necesita tratament insa pot fi tratati prin alimentatie.

Alimentatia in cazul bolilor de fiere

Pentru pacientii care sufera de afectiuni ale bilei urmatoarele alimente sunt interzise:

  • Legume care produc balonare – varza, mazare, fasole, etc;
  • Supe foarte grase;
  • Muraturi;
  • Carne prajita;
  • Slanina, untura, lactate fermentate;
  • Fructe oleaginoase si seminte sarate si prajite;
  • Condimente – piper, boia, mustar;
  • Alcool si bauturi cofeinizate si carbogazoase.

Alimente permise si indicate de specialisti:

  • Supe nesarate si fara grasime;
  • Legume care nu produc balonare;
  • Carne slaba de vita, pui, curcan, fara piele;
  • Peste cu grasime putina;
  • Ulei de masline;
  • Branza de vaci, urda, lapte batut;
  • Paste fainoase;
  • Paine prajita;
  • Fructe, ceaiuri, sucuri naturale.

Specialistii recomanda:

  • Pacientii sa puna accent pe procesul de masticatie. Mancarea sa fie bine mestecata pentru a favoriza digestia.
  • Ultima masa sa fie cu 3-4 ore inainte de culcare.
  • Sa se respecte programul de masa de 3 mese pe zi si minim o gustare.
  • Apa se consuma doar la sfarsitul mesei.
  • O cana de ceai de papadie sau de cicoare consumata zilnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *